merungkai rahsia si bunga telur

salam.
hari ini aku dapat satu lae informasi baru..kalo tengok tajuk entry tuh of coz la dapat teka an?hihi
before ni aku pun tak pernah terpikir kenapa adat sedemikian diwujudkan. biasanya kalo kita pergi mana-mana kenduri kahwin, mesti dapat bunga telur an, kiut-kiut lae. ada yang buat dari sabun la, riben la, 'kristal' la.. siap ada blink-blink lae..hehe
aku nak black & white jdi theme..haha
perkara ni aku terpikir after aku baca komen entry kat sorang blogger ni, then ada yang bagitahu apa simboliknya tuan rumah bagi bunga telur. tahu tak kenapa?jeng jeng jeng..

disebabkan kebijaksanaan tok nenek moyang kita yang atas-atas dulu, function bagi bunga telur tu sebab Telur bagi mereka lambang 'kesuburan'. Pemberian telur yang dihias dengan bunga bertangkai atau diletakkan di dalam bekas yang cantik mempunyai simbolik makna agar mempelai dikurniakan kesuburan memiliki zuriat penyambung warisan adat bangsa dan agama, juga menyuburkan kasih sayang antara suami isteri, keluarga dan saudara seagama. Menyuburkan minat mendalami ilmu.. hah, ini bukan lucucah ok, tapi rasional mereka bagi bunga telur..sila rujuk sini

lepas ni, sesiapa yang nak kahwin tu, prepare la bunga telur eh. tapi kalo taknak bagi bunga telur bagi aku ferrero rocher je pun tak pe..aku terima je..haha. gile demand. tapi zaman skang dah ramai orang prefer bagi gula-gula & jajan..huhu..maybe dorang kata simbolik 'kemanisan'

bila aku nak dapat yang macam ni ha???hehe
psst: tiba-tiba teringat kat adek aku yang lelaki tu tym dya darjah 3, tym tengok Siti waktu akad nikah kat tv, boleh plak dia cakap,"macam gula-gula"..haha

5 comments:

  1. oh.. mcm 2 rupanya..

    zmn skang, mmg jrg dh org bagi bunga telur.. dh tukar gula2x..

    klu pena, pena lbih suka bunga telur brbnding bunga gula2x..

    ReplyDelete
  2. salam..
    bunga telur tu cantik di luar
    di dalam kalau salah hari dapat
    telur dah busuk..apa lah maksudnya
    ye..?

    ReplyDelete
  3. haha..yg tu kna pikir sendiri plak

    ReplyDelete
  4. ada juga dengar pasal bunga telur ni..
    bukan nak percaya tapi mungkin ya..
    agaknya itu sebab pasangan sekarang kurang suburnya..
    mungkinkah?

    ReplyDelete
  5. @cikgu isza
    org2 dulu an byk gnakan kiasan dlam menyampaikan sesuatu
    kaitan dengan ksuburan tak pasti. yg pasti rasanya kdar ksuburan bkurang bila umur btambah..an?

    ReplyDelete

ini blog peribadi. so, saya tulis apa-apa ja yang terlintas kat fikiran ni. kalo macam tak boleh terima entri-entri tertentu tu, harap maaf. terima kasih kerana sudi meluangkan masa di sini;)

secret admirer